Willem & Geke hopen vooral hun jonge buren te helpen

Willem en zijn vrouw Geke wonen in een twee-onder-een-kap in Zeist. Met zijn vijf broers en vrienden renoveerde Willem in de jaren ’90 eigenhandig een groot deel van de woning. “Als SlimmeBuur wil ik mijn jongere buren helpen. De mensen van nu hebben minder tijd.”

Willem en Geke kochten een huurwoning die flink wat onderhoud nodig had. Inmiddels is het er goed toeven. Door de jaren heen werd het huis gedeeltelijk voorzien van HR++-glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, vloerverwarming, HR+ ketel, infrarood paneel douche en zonnepanelen. In de moderne, rood-grijze keuken glanst een inductiekookplaat ons tegemoet; ze wonen bijna aardgasvrij! alleen nog voor warm water wordt gas gebruikt. Ook bouwde Willem een WTW-systeem (warmteterugwin) in de douche.

Het hele jaar warm

We krijgen koffie en thee in de serre aan de achterkant van het huis. Die bestaat helemaal uit glas, van een centimeter dik. Het is er, ondanks het gure herfstweer, lekker warm maar niet vochtig, zoals je in een glazen kas zou verwachten. “Dat komt door het infraroodpaneel”, zegt Willem terwijl hij ernaar wijst. Geke vult aan: “Ja, maar die hebben we maar een paar maanden per jaar nodig, we kunnen hier in feite bijna het hele jaar ons krantje lezen in de ochtend. De zon warmt ons op en als het echt nodig is zetten we het paneel dus even aan”.

Je bent er druk mee geweest! Hoe heb je zelf het verduurzamen ervaren?

“Ik, mijn vijf broers en vrienden, we zijn er gewoon aan begonnen, zonder een heel duidelijk idee over hoe lang het zou duren. Het was een enorm bouwwerk, daar moet je doorheen durven kijken. We hebben ook wel dingen uitgevoerd zonder dat we precies  wisten wat we deden, maar we zijn een handige familie en kunnen ons prima inlezen, dan kom je een eind. Je loopt ook perongeluk tegen dingen aan. Zo hebben we de vloer van de eerste verdieping destijds geïsoleerd voor het geluid, maar dat blijkt nu ook goed te werken tegen de warmte. Uiteindelijk hebben we over het grootste deel 9 maanden gedaan. Een projectje… maar leuk om te doen!”

Hoe zie je jouw rol als SlimmeBuur voor je?

“Ik hou me graag bezig met moderne technieken. Ik heb mijn leven lang in de techniek gezeten, dat enthousiasme krijg je er niet uit. Nu hoop ik de mensen om me heen te kunnen helpen. Vooral mijn jonge buren, die neem ik graag wat tijd uit handen. De jonge gezinnen van nu hebben veel minder tijd, zo lijkt het. Zelf wil ik nog iets onder het schuine dak doen, dat ga ik denk ik wel uitbesteden, de buren willen hier ook aan mee doen. En we denken momenteel ook nog na over een warmtepompboiler, dan zou de cv-ketel er uit kunnen. Daarin samenwerken op SlimmeBuur spreekt me dan ook erg aan, dat lijkt me echt de manier om snel verder te komen.”

Voor wie is SlimmeBuur?

Iedereen die zijn buren graag een handje helpt door ervaringen te delen, kan zich aanmelden op de website. En iedereen die vragen heeft, kan op de kaart zijn eigen SlimmeBuur zoeken en een berichtje sturen. Klinkt simpel, en dat is het ook!

Meld je aan als SlimmeBuur Zoek een SlimmeBuur

foto2

foto3

"We kunnen hier bijna het hele jaar ons krantje lezen in de ochtend"


Heb jij net als Willem en Geke isolatie of zonnepanelen?

En wil jij je verhaal met ons delen? En daarmee je buren verder helpen? Stuur ons een e-mail en we nemen contact met je op!

Ja, ik wil mijn verhaal delen