Renz uit Utrecht deelt zijn goede én minder goede ervaringen op SlimmeBuur.nl

Renz woont met zijn vriendin, dochter en twee katten in een monumentale brugwachterswoning uit 1905. Het bleek een flinke klus om zijn woning te verduurzamen, want de gemeente heeft een hoop regels opgesteld waaraan je moet voldoen. “Ik wil buren met dezelfde vragen praktisch kunnen helpen.”

Renz: “Het is zeker een uitdaging. We wonen in een oud huis en het is ook nog eens een rijksmonument. Dan is het even puzzelen met de regelgeving vanuit de gemeente want zowel aan de buitenkant als de binnenkant mogen bepaalde dingen niet. 

Bijvoorbeeld? 

“Ik wilde overal dubbelglas, maar in de oude schuifpanelen mag dat niet. Daar heb ik dus voorzetramen geplaatst. Uiteindelijk zie je daar nauwelijks wat van, maar geeft het wel een prima effect! Zo probeer ik binnen de wetgeving zo duurzaam mogelijk te zijn. Daar zullen vast meer bewoners van monumenten tegenaan lopen.”

Al met al heb je al wel dak- en vloerisolatie, dubbelglas én zonnepanelen. Dat is dan al een hele prestatie, toch?

Renz, lacht: “Het dak was al gedaan, maar jazeker, daar ben ik ook hartstikke blij mee én trots op!”

Het huis van Renz en zijn gezin bestaat uit twee delen. Het achterdeel is aangebouwd en heeft dus een andere isolatiewaarde. Ook daar moest dus even op gepuzzeld worden. “De gemeente heeft een tijdje geleden een adviseur voor verduurzamingsadvies langs gestuurd. Zelfs hij vond het moeilijk om advies te geven”, zegt Renz. “Ik ben toen zelf gaan zoeken op internet en vond een installateur die met een aanbod kwam. Je gaat er op zo’n moment maar vanuit dat wat een bedrijf je vertelt, ook daadwerkelijk klopt. Maar inmiddels heb ik het gevoel dat het werk goed is uitgevoerd. Uiteindelijk is het vooral een grote tijdsinvestering.”  

Wat bied jij aan als SlimmeBuur?

Ik hoop buren met dezelfde vragen te kunnen helpen met praktische zaken. Ik kan mijn goede én minder goede ervaringen delen. Dat scheelt iemand anders weer een hoop werk.”

Voor wie is SlimmeBuur?

Iedereen die zijn buren graag een handje helpt door ervaringen te delen, kan zich aanmelden op de website. En iedereen die vragen heeft, kan op de kaart zijn eigen SlimmeBuur zoeken en een berichtje sturen. Klinkt simpel, en dat is het ook!

Meld je aan als SlimmeBuur Zoek een SlimmeBuur

 

Renz1

Renz2

"Uiteindelijk is het vooral een grote tijdsinvestering"


Heb jij net als Renz isolatie of zonnepanelen?

En wil jij je verhaal met ons delen? En daarmee je buren verder helpen? Stuur ons een e-mail en we nemen contact met je op!

Ja, ik wil mijn verhaal delen