Theo uit Kudelstaart verminderde zijn energiegebruik door het verduurzamen van zijn woning

Ervaring van een SlimmeBuur
SlimmeBuur Ervaringsverhaal Theo
Theo Bergonje
uit
Kudelstaart

Hoekwoning uit 1988

Zonnepanelen
Vloerisolatie
Muurisolatie
Bodemisolatie
Elektrisch tapwater
Inductiekookplaat
Stel je vraag aan Theo Bergonje

Theo is 70 en woont samen met zijn vrouw in Kudelstaart. Hier wonen zij in een hoekwoning met dwarskap uit 1988. Beiden genieten in deze woning van hun pensioen. Theo is daarnaast erg betrokken bij duurzaamheidsthema’s binnen het dorp. Door middel van informatieavonden en individuele gesprekken probeert hij zo buurtgenoten te helpen bij het verduurzamen van hun huis.

Leuk dat je jezelf hebt aangemeld als SlimmeBuur Theo, wat is de reden dat je dit hebt gedaan?

Ik help al veel mensen in mijn buurt met informatie over het verduurzamen van hun huis. Ik denk dat het erg belangrijk is om bewustwording te creëren over klimaatverandering zodat meer mensen erover na gaan denken. Op dit platform kan ik mijn kennis met nog meer buurtgenoten delen. Mijn doel is om anderen te motiveren en informeren om aan de slag te gaan met hun eigen woning.

Waarom ben je jouw huis gaan verduurzamen?

Ik ben geïnteresseerd in het thema duurzaamheid en daarom ben ik gaan kijken wat ik zelf kon doen om een bijdrage te leveren aan een betere omgeving en het klimaat. Daarnaast wilde ik zuiniger met mijn energie omgaan, zodat ik kan besparen op kosten die vermeden kunnen worden. Door de maatregelen die ik heb genomen is de waarde van het huis daarnaast ook gestegen, wat natuurlijk mooi meegenomen is.

"Doordat het huis nu goed geïsoleerd is, wordt het huis veel sneller warm. Daarnaast blijft het in de zomer juist koel binnen."
 

Welke maatregelen heb je zoal genomen?

Eerst heb ik mijn huis goed geïsoleerd, namelijk met vloer-, spouwmuur- en bodemisolatie. Daarnaast heb ik ook zonnepanelen laten plaatsen om mijn eigen elektriciteit op te wekken en heb ik elektrisch tapwater en een inductiekookplaat laten installeren. Dit alles heb ik laten uitvoeren door vier verschillende bedrijven.

Goed bezig! En wat levert deze investering je nu op?

Doordat het huis nu goed geïsoleerd is, wordt het huis veel sneller warm. Daarnaast blijft het in de zomer juist koel binnen. Ook heb ik, door mijn 24 zonnepanelen, geen elektriciteitskosten meer. We zijn daarom ook elektrisch gaan rijden.

Zijn er nog andere maatregelen die je in de toekomst zou willen nemen?

Ja, zeker. We zijn nu aan het nadenken over een (hybride) warmtepomp en elektrische vloerverwarming. Daarnaast willen we nog infrarood in de badkamer en een warm tapwatervoorziening in de douche.

Heb jij net als Theo Bergonje isolatie of zonnepanelen?

En wil jij je buren verder helpen? Vul dit formulier in om zo jouw ervaring te delen.