Marnix uit Ridderkerk heeft zijn huis uit 1950 verduurzaamd

Ervaring van een SlimmeBuur
Marnix
Marnix
uit
Ridderkerk

Hoekhuis uit 1950

Dakisolatie
Kozijnen en HR++ Glas
Muurisolatie
Zonnepanelen
Stel je vraag aan Marnix

Marnix woont in de gemeente Ridderkerk. Hij kocht in 2020 een hoekhuis uit 1950 en heeft de afgelopen jaren zijn huis flink onder handen genomen. Zo heeft hij zijn dak voorzien van isolatie, nieuwe kozijnen met HR++ glas, muurisolatie en zonnepanelen laten plaatsen. Marnix deelt als SlimmeBuur graag hoe hij dit precies heeft gedaan en wat voor tips hij voor jou heeft.

Marnix woont in Bolnes, een wijk in de gemeente Ridderkerk. Hij woont daar samen en heeft zijn huis uit 1950, gelegen op een mooie dijk, verduurzaamd. Hij vertelt graag wat hij heeft gedaan en welke tips hij voor jou heeft. "Mijn advies? Begin met kleine stappen."

Verduurzamen van jouw huis, hoe ben je begonnen?

“Mogen we binnenkomen?” “Ja hoor, kom binnen!”. Vandaag zijn we te gast bij Marnix, zijn partner en hun golden retriever, die vanaf het moment dat we de drempel over stappen niet meer van onze zijde wijkt. Marnix leidt ons door zijn jaren 50-woning, waarna we plaatsnemen in de achtertuin. Direct vallen ons de zonnepanelen op het dak van het huis én de schuur op. We zijn hier duidelijk te gast bij iemand bij wie duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Marnix biedt iets te drinken aan en steekt vervolgens enthousiast van wal. Hij heeft veel te vertellen over zijn huis, dat hij sinds vorig jaar stap voor stap aan het verduurzamen is: een project dat nog steeds gaande is.

Marnix: “We kochten dit huis in 2020 en het begon met mijn energierekening. Die was hoog. Ik dacht onmiddellijk: ‘ik moet besparen’. Nadat ik mij verdiepte in de mogelijkheden, kwam de gedachte om te investeren en te verduurzamen. Dus dat is wat we deden. Toen we de sleutel kregen, zijn we direct begonnen. De vorige bewoonster had tientallen jaren niets meer aan dit huis gedaan."

Marnix’ plan bestond uit zeven stappen. De eerste vijf stappen zijn gedaan, de rest volgt snel.

  1. De ramen met enkel glas zijn vervangen voor HR++ glas
  2. De spouwmuren zijn geïsoleerd
  3. Het dak is geïsoleerd
  4. Er zijn zonnepanelen geplaatst
  5. Nieuwe radiator opgehangen (die werkt bij lagere cv-ketel temperatuur)
  6. De vloer isoleren
  7. Een uitbouw realiseren met HR++ glas en dezelfde nieuwe radiatoren

Energierekening lager door isolatie spouwmuren

“De spouwmuren zijn geïsoleerd met gerecycled glas, gedaan door een bedrijf hier in Ridderkerk. Vanaf de dag dat de spouwmuren geïsoleerd zijn, is de energierekening in één keer zoveel lager. Dat is echt mooi om te zien. De isolatie die in mijn spouwmuren zit, gaat 20 jaar mee, terwijl ik ook had kunnen kiezen voor isolatie die 12 jaar meegaat. De investering is hoger, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit."

zonnepanelen marnix

Heb jij net als Marnix isolatie of zonnepanelen?

En wil jij je buren verder helpen? Vul dit formulier in om zo jouw ervaring te delen.