Jaap en Fieke uit Bunnik isoleerden hun woning

Ervaring van een SlimmeBuur
Jaap voor zijn woning
Jaap en Fieke
uit
Bunnik

Hoekwoning uit 1965

Vloerisolatie
Muurisolatie
Dakisolatie
HR++ glas
Zonnepanelen
Stel je vraag aan Jaap en Fieke

Toen Jaap na een paar maatregelen het energieverbruik in zijn huis zag dalen, raakte hij steeds enthousiaster. Van het een kwam het ander, en door de jaren heen verduurzaamde hij samen met zijn vrouw Fieke steeds een nieuw stukje huis. “Ik heb het advies over energiebesparing door de jaren heen steeds beter zien worden.”

Wat was het allereerste dat je in huis aanpakte?

“In 1997 kochten we deze hoekwoning uit 1965. Het voelde meteen prettig hier, maar het energieverbruik mocht naar ons idee wel naar beneden. We hadden vooral een heel hoog gasverbruik. Dat was eenvoudig op te lossen: we installeerden een knop waardoor we alleen  de warmwatervoorziening aanzetten als dat nodig was. Dat scheelde omgerekend meteen meer dan 100 euro per maand aan gaskosten, met een knopje van 3 gulden en wat extra aandacht! Dat was stap 1. Ook verschilde de temperatuur in de woonkamer met de rest van het huis. Uit nieuwsgierigheid zijn we toen naar een oplossing gaan zoeken.”

Van het een kwam het ander

Daarna ging het gestaag de goede kant op bij Jaap en Fieke. In 2003 vroegen zij  een energieprestatieadvies (EPA) aan en op basis daarvan lieten ze vloerisolatie en spouwmuurisolatie aanbrengen. In 2017 werd de wens om nog zuiniger te wonen groter, dus volgde in dat jaar een nieuw en uitgebreider energieadvies. “Daaruit kwamen drie scenario’s: een simpel, een uitgebreid en een all-electric advies. Dat laatste zou betekenen dat we een heel nieuw verwarmingssysteem moesten aanbrengen. Dat vonden we destijds nog teveel poespas. We hebben wel alle isolatie laten verbeteren en het dubbelglas laten vervangen voor HR++. Ook hebben we toen de mechanische ventilatie aangebracht, deels met warmteterugwinning.

Jaap en Fieke in hun achtertuin
"Ik hoop dat mijn buren met specifieke vragen gaan komen"

Merkte je verschil in de energieadviezen uit 2003 en 2017 ?

“Jazeker. Je merkt dat de kennis ook bij de adviseurs ontwikkelt en verbetert. In de jaren ’90 en ’00 werd nog niet zoveel gesproken over ventilatie in combinatie met isolatie, dat is echt pas iets van de laatste 10 jaar. We hebben ook nog een tijd een zonneboiler gehad, maar die gaf te weinig rendement. En tegenwoordig hoor je er juist weer goede verhalen over. Door steeds een stukje van ons huis aan te pakken, krijgen we al die ontwikkelingen goed mee.”

Vorig jaar deed je ook mee aan de ‘Duurzame Huizenroute’, vertelde je. Wat verwacht je van SlimmeBuur naast dat platform?

“Ik denk dat er met SlimmeBuur wat uitgebreidere en specifieke vragen gaan komen. Het gaat dan al snel over jouw type woning, dus je kunt veel gerichter adviseren. Tijdens de Duurzame Huizenroute merkte ik wel dat er interesse was, maar dat bleef toch wat algemener. Inmiddels ben ik ook actief bij de Energiecoöperatie hier in Bunnik. Ik volg daar een opleiding tot energieambassadeur. Ik hoop dus die kennis ook weer te kunnen toepassen bij de mensen die zich via SlimmeBuur melden. Ik kijk er naar uit om mijn buren te helpen!”

Jaap en Fieke in hun woning

Heb jij net als Jaap en Fieke isolatie of zonnepanelen?

En wil jij je buren verder helpen? Vul dit formulier in om zo jouw ervaring te delen.