Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in veel verschillende types en van verschillende merken, die verschillen in rendement, prijskaartje en eigenschappen. Wat is de beste keuze als jij nieuwe zonnepanelen wil kopen? Lees deze pagina door en je kunt sneller een bewuste keuze maken. Om te beginnen stellen wij je gerust: zonnepanelen zijn (bijna) altijd de investering waard!

Zonnepanelen kopen: wat is de beste keuze?

Wat de beste zonnepanelen voor jouw woning zijn, hangt van een paar producteigenschappen af.

1. Het rendement

Elk zonnepaneel heeft een eigen maximaal vermogen, dit wordt uitgedrukt in Wattpiek. Aan de hand van dit getal kan je inschatten hoeveel een paneel ongeveer gaat opleveren in een jaar. In Nederland geldt de vuistregel Wattpiek x 0,9 = energie opbrengst per jaar [W * 0.9 = kWh/j].

Om te weten weten hoeveel panelen je nodig hebt reken je terug. Als je je verbruik voor 100% wil dekken, kijk je op je nota. Dat is jouw verbruik in kWh/j. Dit getal deel je door 0.9 en zo weet je ongeveer hoeveel Wattpiek je nodig hebt.

Bijvoorbeeld, verbruik is 2000 kWh. Dan bereken je  [2000 / 0,9 = 2222] – Je hebt dus 2222 Wattpiek nodig om je gehele stroomverbruik te dekken.

Hoeveel een paneel werkelijk oplevert hangt wel af van de ligging van je dak. Hoe langer het paneel in de volle zon ligt, hoe hoger de opbrengst. Vrijwel alle aanbieders van zonnepanelen kunnen voor je uitrekenen hoeveel de verwachtte opbrengst per jaar is. Ze gebruiken daarvoor satellietfoto’s (bijvoorbeeld van Google Maps) en kunnen zo een goede inschatting maken. Wel zo handig als je geen zin hebt om zelf te rekenen óf als je nauwkeuriger wil weten hoeveel panelen je nodig hebt! In dit artikel lees je meer over hoeveel zonnepanelen er op je dak passen.

2. De garanties

Zonnepanelen gaan vaak wel 25 jaar of langer mee. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom kun je kiezen voor een type met langere garanties op het product, op de maximale stroomopwekking en (eventueel) op de installatie. Ook kan die garantie van verschillende partijen komen, de leverancier, importeur of de fabrikant. Als de fabrikant verder weg is gevestigd, bijvoorbeeld in Azië, kan het lastiger zijn om aanspraak te doen op de fabrieksgarantie. Vraag dit dus goed na tijdens het adviesgesprek. Op MilieuCentraal vind je meer informatie over de verschillende soorten garanties.

3. De temperatuurbestendigheid

Zonnepanelen werken iets minder goed als de temperatuur boven de 25 graden stijgt. De afname van hun vermogen varieert. Kijk dus hoe goed de zonnepanelen hun werk blijven doen bij hoge zomertemperaturen.

Check hoe je buren energie besparen!

Speciaal voor jou maakten we een overzicht van alle buren in Nederland die energiebesparende maatregelen hebben. Ze kunnen je meer vertellen over de kosten, besparing én de juiste uitvoerder! 

Naar SlimmeBuur >  

Welk type zonnepaneel heeft het hoogste rendement?

Zonnepanelen kun je indelen in drie soorten. Die hebben allemaal hun eigen plus- en minpunten.

  • Polykristallijne panelen zijn blauw. Ze hebben een goed rendement en een prima prijskaartje.
  • Monokristallijne panelen zijn donkerblauw of zwart. Ze hebben een hoger rendement, maar zijn ook iets duurder. Daarom kun je monokristallijne zonnepanelen kopen als je een beperkter dakoppervlak hebt.
  • Flexibele zonnepanelen hebben een vrij laag rendement. Deze panelen zijn handig voor op je camper of boot, maar je kunt ze beter niet op je dak installeren.

Wat is er nodig voor zonnepanelen?

Bijna alle stevige daken gericht op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten (en zelfs op het oosten of westen) zijn geschikt voor zonnepanelen. De enige voorwaarde is dat het dak niet constant in de schaduw van hoogbouw of bomen valt. Als je je aan bepaalde eenvoudige voorwaarden houdt, heb je geen vergunning nodig voor het leggen van zonnepanelen.

Op een plat dak kun je zonnepanelen gewoon neerleggen. Je plaatst ze dan in een schuin frame dat je met ballast verzwaard (om afwaaien te voorkomen), waardoor ze beter richting de zon wijzen. Houd er rekening mee dat de panelen altijd minstens 50 centimeter van de dakrand af moeten liggen, zodat er bij heftige storm geen risico op afwaaien is. Ook kan het handig zijn om looppaadjes tussen de panelen uit te sparen.

Zonnepanelen op een schuin dak installeren is een wat ingewikkelder klus. Eerst moet je een rails op je dak zetten. Bovendien moet je de zware, grote panelen op het dak hijsen. De panelen breng je op de rails aan, waarna je ze op de juiste manier via een omvormer op je meterkast moet aansluiten. Dit is een klus met een hoge moeilijkheidsgraad en risico op een val of een elektrische schok. Daarom raden wij altijd aan de installatie van zonnepanelen op een schuin dak door een professional te laten uitvoeren.

In dit artikel lees je meer over de geschiktheid van jouw dak.

Is het verstandig om zonnepanelen te kopen?

Ja, zonnepanelen kopen is meestal de moeite waard. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt nu rond de 7 jaar – dan heb je de kosten van de panelen er al uit. En omdat moderne zonnepanelen 25 tot 40 jaar meegaan (de bijhorende omvormer gaat circa 15 jaar mee), geniet je nog vele jaren van gratis stroom. Goede garanties op de panelen beschermen je bovendien tegen een strop als er iets mis is met de panelen. 

Check hoe je buren energie besparen!

Speciaal voor jou maakten we een overzicht van alle buren in Nederland die energiebesparende maatregelen hebben. Ze kunnen je meer vertellen over de kosten, besparing én de juiste uitvoerder! 

Naar SlimmeBuur >  

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen variëren per merk, type en rendement. Ook bepaalt jouw energieverbruik hoeveel panelen je op je dak moet installeren.

Voorbeeld: stel je verbruikt jaarlijks 3500 kWh aan stroom, dan heb je 10 zonnepanelen van 400wp nodig (op het zuiden, in een hoek van 30-45 graden). Dit kost je gemiddeld € 7.500 in totaal.

Het is moeilijk om een nauwkeurige schatting te geven van de kosten in jouw situatie. Daarom is het slim om even een SlimmeBuur aan de mouw te trekken! Iemand in jouw omgeving vertelt je graag hoeveel de panelen op zijn dak kostten en hoeveel stroom ze nu leveren. Dat bespaart jou waarschijnlijk een hoop uitzoekwerk. Ook een handige stap: vraag een paar vrijblijvende offertes van specialisten aan. Die geven je een goed beeld van de prijzen voor de zonnepanelen en een professionele installatie daarvan.

Is er subsidie voor zonnepanelen?

Omdat de nieuwe generatie zonnepanelen zo efficiënt is, is de subsidieregeling voor de aankoop ervan nu gestopt. Je verdient de panelen zo snel terug dat de subsidies volgens de overheid niet meer nodig zijn. Toch kun je jouw duurzame investering betaalbaarder maken.

  • De kosten voor zonnepanelen zijn sinds 2023 vrijgesteld van btw. Dat scheelt in de administratie en maakt het makkelijker om zonnepanelen te kopen en laten installeren.

  • De salderingsregeling, waarbij je geld krijgt als je een overproductie van stroom aan een energieleverancier levert, wordt afgebouwd en geleidelijk vervangen voor een terugleververgoeding.

  • Tenslotte is er de Energiebespaarlening, die je tegen een uitstekende rente het geld leent om panelen te kopen.

Waar nog meer op te letten als je zonnepanelen gaat kopen

Is je meterkast geschikt om zonnepanelen aan te sluiten?

Vraag vóór de installatie bij je netbeheerder na of jouw meterkast geschikt is voor de registratie van zonnestroom. Dit is nodig om later stroom terug te kunnen leveren aan het net.

Hoe vind je een betrouwbare zonnepanelen installateur?

Er zijn veel verschillende soorten installateurs, maar hoe weet jij welke nu écht goed is? Aan het keurmerk Zonnekeur kan je zien welke zonne-energie producten en installateurs betrouwbaar zijn. Daarnaast vind je op SlimmeBuur betrouwbaar advies van buurtgenoten die je voorgingen met het kopen van zonnepanelen. Zij geven je informatie over het installatie proces, de kosten, de besparing én of de panelen bevallen. Natuurlijk kan je ook met persoonlijke vragen bij hen terecht.

Hoe bereid je een adviesgesprek over zonnepanelen goed voor?

Voor de offerte opgesteld kan worden, moet je een aantal keuzes maken. Deze keuzes kan je tijdens een adviesgesprek bespreken. Verdiep je daarom voor dit gesprek al in de verschillende opties, zodat je de installateur gerichte vragen kan stellen. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe gerichter de offerte zal worden.

De omvormer is een elektronisch apparaat dat meestal binnen in je huis of schuur hangt. Denk bijvoorbeeld na over wat voor soort zonnepanelen (materiaal en kleur) en omvormer je wilt. De omvormer vormt de energie uit je zonnepanelen om naar stroom op het juiste voltage, frequentie en spanning. De stroom die van je zonnepanelen zelf afkomt kan je namelijk niet rechtstreeks in huis gebruiken.

Hoeveel offertes moet je aanvragen?

Het is raadzaam om minimaal 3 offertes op te vragen. Lees je goed in over de kosten, subsidies en opbrengsten van zonnepanelen.  

Hoe zorg je voor een reële aanbetaling?

Sommige bedrijven vragen om een aanbetaling, lees je hierover in en zorg dat deze aanbetaling voor beide partijen reëel is. Op de site van de Consumentenbond vind je meer informatie.

Meer over zonnepanelen:

Zonnepanelen

Zonnepanelen; zelf stroom opwekken

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen als uitbreiding van hun woning en dat is niet verwonderlijk. Als je ook van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen maar eigenlijk nog niet zoveel over

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten