Spouwmuurisolatie: een overzicht van de kosten

Spouwmuurisolatie is een slimme investering. Het zorgt er namelijk voor dat er minder warmte ontsnapt via je muren waardoor je bespaart op je energiekosten. Maar wat zijn precies de spouwmuurisolatie kosten bij elkaar? In onderstaand artikel krijg je hierop een uitgebreid antwoord!

Waarom spouwmuurisolatie zo belangrijk is

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat je geld uitspaart op je energierekening. Dit voordeel alleen al maakt het de moeite waard. Maar deze soort isolatie heeft nog tal van andere voordelen.

Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat de waarde van je huis omhoog gaat en dat de materialen en spullen in je woning beter beschermd zijn. Daarnaast creëert het een aangenamer woonklimaat en ook dat is erg belangrijk!

 

Comfortabel wonen
Spouwmuurisolatie

Is spouwmuurisolatie mogelijk?

Om spouwmuurisolatie te laten aanbrengen, heb je natuurlijk een spouwmuur nodig. Maar dat wil nog niet zeggen dat je deze kunt isoleren. Dit hangt namelijk af van enkele factoren.

1. Gevelafwerking

Bij een gevel met bekleding, verf of stucwerk is het moeilijker om de spouwmuur te isoleren. Het is niet altijd onmogelijk, maar in dat geval laat je je het best eerst adviseren door een professional.

Als de gevel gemetseld is, kun je het isolatiemateriaal via boorgaten invoegen. Het is ook belangrijk dat de gevelbekleding damp-open is, zodat vocht in de muur naar buiten kan.

2. De staat van de spouw en gevel

De spouw en gevel moeten in goede staat zijn om spouwmuurisolatie mogelijk te maken. Dat wil zeggen dat ze niet beschadigd of vervuild mogen zijn. Is dat wel het geval? Dan zijn er eerst andere werkzaamheden die je moet uitvoeren waardoor de kosten kunnen oplopen.

3. Dikte van de spouw

Het is belangrijk dat je spouw dik genoeg is om hem te kunnen isoleren. Daarbij geldt een minimale dikte van 4 tot 5 centimeter. Is je spouw dunner? Vraag dan eerst om advies!

Algemene spouwmuurisolatie kosten

Is spouwmuurisolatie bij jou mogelijk en ben je ervan overtuigd dat het de beste optie is? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van de spouwmuurisolatie kosten. Deze zijn uiteraard afhankelijk van enkele factoren, maar over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen de €15 en €30 per vierkante meter.

Spouwmuur isolatie prijsbepalende factoren

Hieronder vind je een overzicht van de factoren die de kosten van spouwmuurisolatie bepalen. Deze helpen je een beter overzicht krijgen.

1. Woningtype

De prijzen van spouwmuurisolatie zijn sterk afhankelijk van het type woning, want dit bepaalt ook de moeilijkheidsgraad. 

Dit is een indicatie van de totale kosten van een volledige spouwmuurisolatie door een vakman.

  • Voor een tussenwoning liggen de kosten tussen de €600 en de €1.000.
  • Voor een hoek- of 2-onder-1-kap woning liggen de kosten tussen de €1.500 en de €2.500.
  • Voor een vrijstaande woning liggen de kosten tussen de €2.500 en de €4.000.

2. Dikte van de spouw

Het spreekt voor zich dat de dikte van de spouw invloed heeft op de kostprijs, want hoe breder de spouw, hoe meer isolatiemateriaal er nodig is. Een dikke isolatielaag is vaak duurzamer in spouwmuurisolatie dan een dunnere laag.

3. Kosten materiaal

De spouwmuurisolatie kosten hangen ook af van het isolatiemateriaal dat je aanbrengt. Veel mensen kiezen voor minerale wol, EPS-parels of PUR-spuitisolatie.

  • Minerale wol: €15 tot €20 per m2
  • EPS-parels: €20 tot €25 per m2
  • PUR-schuim: €25 tot €30 per m2

Welk isolatiemateriaal moet je kiezen?

  • Elk soort isolatiemateriaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Glaswol is bijvoorbeeld het meest voordelige materiaal en eveneens erg duurzaam, brandveilig en waterafstotend. Bovendien zorgt het voor een goede akoestische isolatie.
  • EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde, een groot vulvermogen en zijn ecologisch verantwoord. De isolatiewaarde varieert van HR tot HR++. Ze doen het in vergelijking met glaswol wel minder goed op vlak van brandveiligheid en akoestische isolatie.
  • PUR isolatie is een andere mogelijkheid. Dit is de duurste soort, maar het isoleert wel het beste. Het is bovendien een goede optie bij smalle of vervuilde spouwmuren. Het vult kleine kiertjes en gaten namelijk volledig op. Dit isolatiemateriaal is niet milieuvriendelijk.

Lees hier meer over energie besparen met spouwmuurisolatie.

SlimmeBuur

Betrouwbaar advies over isolatie of zonnepanelen?

Je buren hebben al een goed geïsoleerd huis of zonnepanelen en helpen je graag verder!

Zoek een SlimmeBuur & stel jouw vraag

Zelf een kostenberekening maken

Niet alleen het soort isolatiemateriaal maar ook de hoeveelheid isolatie bepaalt de spouwmuurisolatie kosten. Je kunt het eenvoudig zelf uitrekenen. Je hoeft hiervoor enkel de lengte maal de breedte van je buitenmuren te berekenen en vervolgens het aantal vierkante meter van je ramen en deuren eraf te trekken. Vermenigvuldig vervolgens deze oppervlakte met de kosten voor spouwmuurisolatie per vierkante meter.

Wat kost gevelisolatie per m2?

Nu dat je weet wat spouwmuurisolatie kost, is het ook handig om het te vergelijken met de kosten voor gevelisolatie. Bijvoorbeeld omdat je huis geen spouwmuur heeft. Over het algemeen is gevelisolatie efficiënter dan spouwmuurisolatie. 

Maar hoeveel bedraagt het prijsverschil nu precies? Over het algemeen beginnen de prijzen voor gevelisolatie (zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van gipskartonplaten aan de binnengevel) bij €20 per m2. Maar ze kunnen oplopen tot maar liefst €130 euro per m2 voor bijvoorbeeld steenstrips of het aanbrengen van een houten gevelbekleding.

Hoeveel bespaar je met isolatie aan je spouwmuur?

Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is uiteraard dat je met verloop van tijd geld uitspaart. Doordat het relatief goedkoop is, heb je de kosten al binnen gemiddeld 3 tot 5 jaar volledig terugverdiend. Als je daarnaast gebruik maakt van enkele subsidies via je gemeente, is je spouwmuurisolatie nog sneller rendabel. Na de terugverdientijd maak je pure winst. Je bespaart dan ongeveer zo'n 20-25% uit op je jaarlijkse energiekosten. Spouwmuurisolatie is dus zeker het overwegen waard!

Lees hier meer over energie besparen met spouwmuurisolatie.

Krijg advies van een SlimmeBuur in jouw omgeving

Je weet nu meer over spouwmuurisolatie kosten. Maar wil je ook graag advies van een ervaringsdeskundige? Op SlimmeBuur vind je andere woningbezitters die hun spouwmuur isoleerden. Je kunt ze om tips en adviezen vragen, waardevolle informatie die je helpt om je eigen klus succesvol te klaren. 

Zoek hier een SlimmeBuur die je meer kan vertellen!