Hoe kun je als VVE energie besparen: 6 tips

We komen er niet meer onderuit en in bijna elk nieuwsbericht wordt er wel een item aan besteed: energiebesparing. We verbruiken met zijn allen te veel energie om onze huizen te verwarmen en om al onze elektrische apparatuur aan de praat te houden. In dit artikel lees je meer over hoe je als VVE energie kunt besparen en zo de bijdrage aan het broeikaseffect verlaagt.

Want naast het feit dat we te veel energie verbruiken, komt die energie ook nog eens voor het grootste deel voort uit de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij, dat in grote mate bijdraagt aan het broeikaseffect.

Los van de impact op het klimaat, levert het verminderen van je energieverbruik ook simpelweg een flinke kostenbesparing op.

Mogelijkheden om vanuit een VVE energie te besparen

In een appartementencomplex is er naast het persoonlijke eigendom ook sprake van gemeenschappelijk eigendom, beheerd door de Vereniging Van Eigenaren. Vanuit de VVE energie besparen is daarom een reële optie om de CO2 uitstoot te verminderen.

Hoe kun je vanuit de VVE energie besparen? Hieronder vind je een aantal mogelijkheden die al dan niet van toepassing kunnen zijn op jouw VVE.

Foto van flats
Isoleren

 1. Isolatie van de buitenmuren en het dak

Met name in oudere appartementencomplexen laat de isolatie van de buitenmuren en het dak nogal eens te wensen over. Ongemerkt verliest het gebouw veel warmte, en dus energie, door de slechte isolatie.

Je kunt vanuit de VVE het hele complex laten isoleren. Zeker als er sprake is van een gemeenschappelijke verwarming, profiteert ieder huishouden hiervan.

Als VVE ben je een serieuze partij om met aannemers in onderhandeling te gaan. Een aannemer is bij een grote klus, zoals het isoleren van een compleet appartementencomplex, eerder bereid om een scherpe prijs aan te bieden dan bij het isoleren van een eengezinswoning.

2. Drangers op gemeenschappelijke buiten- en binnendeuren

Tocht door deuren die te lang open blijven staan, is ook een echte energievreter. Dit geldt niet alleen voor de buitendeuren van het complex. Ook door openstaande binnendeuren gaat de nodige energie verloren.

Een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat deuren niet onbedoeld open blijven staan, is het monteren van drangers. Als alle gemeenschappelijke deuren voorzien zijn van drangers, vallen ze vanzelf dicht en zo voorkom je energieverspilling door openstaande deuren. De VVE speelt hier natuurlijk een belangrijke rol in.

3. Intelligente verlichting in gemeenschappelijke ruimtes

De VVE kan ook meehelpen in het besparen van energie door intelligente verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes aan te leggen. Hiervoor vervang je de lichtschakelaars door sensoren. Deze sensoren detecteren de hoeveelheid omgevingslicht en beweging in de ruimte. Als het donker is en er beweegt iets in de ruimte, dan springt het licht aan. Als er een bepaalde tijd geen beweging meer is, schakelt de verlichting automatisch uit.

Zo voorkom je dat de verlichting de hele nacht onnodig brandt. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je in het donker naar je sleutel moet zoeken. De verlichting springt immers automatisch aan zodra je de ruimte betreedt.

4. Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen plaatsen op je dak is een grote investering, maar tegenwoordig is het zeker de moeite waard.

  • Door de hoge energieprijzen, is de terugverdientijd voor zonnepanelen behoorlijk korter dan een aantal jaar geleden.
  • Daarnaast is de kwaliteit van de zonnepanelen en omvormers behoorlijk toegenomen. Simpel gezegd wek je met moderne zonnepanelen per vierkante meter meer energie op dan met de panelen en omvormers van een aantal jaar geleden.
  • Zeker op een hoog gebouw met plat dak – zoals veel appartementencomplexen hebben - komen zonnepanelen optimaal tot hun recht. Er is nooit sprake van schaduw en de panelen plaats je zo altijd onder de ideale hoek.

Natuurlijk moet de VVE een dergelijke grote investering coördineren. Vergeet hier de mogelijke subsidies niet. De VVE kan dit allemaal helder in kaart brengen. Ook de verdeelsleutel voor de opgewekte energie is van belang. Alle bewoners hebben een eigen energiemeter en betalen hun eigen verbruik. De zonnepanelen zijn echter gemeenschappelijk.

Er zijn meerdere mogelijkheden om de voordelen van de zelf opgewekte energie te verdelen. Bijvoorbeeld de kosten en baten allemaal bij de VVE te houden. Je wordt dan als VVE een kleine energieleverancier.

5. Collectief inkopen van energiebesparende artikelen

Via de VVE energie besparen is ook mogelijk door als VVE collectief energiebesparende artikelen in te kopen. Als VVE zit je in een betere onderhandelingspositie bij potentiële leveranciers dan een enkel huishouden. Simpelweg omdat de aantallen veel groter zijn. Massa is kassa en dat geldt hier ook.

Als je als VVE voor het hele gebouw tochtstrips, isolatiekit en radiatorfolie bestelt, ben je een stuk voordeliger uit dan wanneer ieder huishouden deze artikelen individueel moet aanschaffen. Deze artikelen dragen bij aan het verminderen van het totale energieverbruik en dat merkt iedereen dan weer op de energierekening.

Zonnepanelen op het dak
Zonnepanelen op het dak

Betrouwbaar advies over isolatie of zonnepanelen?

Je buren hebben al een goed geïsoleerd huis of zonnepanelen en helpen je graag verder!

Zoek een SlimmeBuur & stel jouw vraag

6. Geef vanuit de VVE tips om het energieverbruik te verminderen

De VVE kan ook een belangrijke rol spelen in het sturen van het gedrag van de bewoners wat betreft energieverbruik. De VVE kan tips verzamelen om energie te besparen en die tips vervolgens in de vergadering delen met de bewoners. Zet die tips vooral ook in de notulen zodat afwezigen er alsnog toegang toe hebben.

Daarnaast is het altijd handig om de tips ergens vast te leggen. Bekijk goed welke tips de grootste besparing opleveren en welke tips geen duidelijk effect hebben. Praktisch niet uitvoerbare tips komen dan aan het licht.

Via VVE energie besparen is goed mogelijk

Kortom, het is goed mogelijk om vanuit de VVE op verschillende manieren energie te besparen. De VVE’s spelen een belangrijke rol in het verminderen van ons energieverbruik en het stimuleren van de energietransitie.

VVE’s dragen op deze manier een bijdrage om de uitstoot van CO2 te verminderen, daarmee de opwarming van de aarde te vertragen en zo de gestelde klimaatdoelen te kunnen behalen.

Krijg advies van een SlimmeBuur in jouw omgeving

Je weet nu meer over tips om energie te besparen als VVE. Maar wil je ook graag advies van een ervaringsdeskundige? Op SlimmeBuur vind je andere woningbezitters die hun woning of VVE isoleerden. Je kunt ze om tips en adviezen vragen, waardevolle informatie die je helpt om je eigen klus succesvol te klaren. 

Zoek hier een SlimmeBuur die je meer kan vertellen!