Hoe het type woning je energiegebruik beïnvloedt

Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden ongeveer 1.300 kubieke meter (m3) gas en bijna 3.000 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar. Een gemiddelde zegt echter niet zoveel over jouw verbruik. Veel hangt af van de woning waarin je woont.

Tegenwoordig hebben veel woningen een energielabel. Maar dat zegt ook niet alles. Een bewoner van een klein appartement gebruikt bijvoorbeeld minder dan een gezin dat in een grote vrijstaande woning met hetzelfde label woont. Hoe kun je dan inschatten wat voor jouw situatie een gemiddeld energiegebruik is?

Straat in Nederland

Waarvan hangt je energiegebruik af?

1. Gewenste wooncomfort

Belangrijk is het gewenste wooncomfort. Wil je het lekker warm hebben en zet je de verwarming een graadje hoger? Dan verbruik je meer energie dan je buurman die in hetzelfde type huis woont maar in de winter een extra warme trui aantrekt.

2. Aantal bewoners

Een tweede factor is het aantal bewoners van een woning. Voor het gasverbruik is dit effect beperkt, het maakt niet uit of je de woonkamer lekker warm houdt voor één persoon of voor meer mensen.

Het maakt echter wel verschil als je voor die extra persoon een extra kamer verwarmt, bijvoorbeeld een werkkamer. Bovendien is de verwarming verantwoordelijk voor maar een deel van het totale gasverbruik, namelijk ongeveer 75%. De overige 25% is afkomstig van koken en douchen. Dat laatste kan flink meer kosten als er meer personen in het huis wonen. En dan vooral als zij van vaak en lang douchen of badderen houden.

Het elektriciteitsverbruik stijgt wel behoorlijk voor elke extra persoon. Denk maar aan de extra was die dat oplevert en de extra computer die aanstaat terwijl een ander tv kijkt. Het elektriciteitsverbruik hangt daarentegen minder af van het type woning waarin je woont.

3. Type woning

Eenderde factor voor je energiegebruik is het type woning waarin je woont. Hoe kleiner en hoe meer ingebouwd de woning is, hoe makkelijker de woning warm te stoken is. Een appartement of tussenwoning verliest minder warmte via buitenmuren dan een vrijstaand huis. 

Ook de leeftijd van de woning is van belang. Nieuwe woningen zijn bij de bouw al beter geïsoleerd en hebben daardoor een lager energiegebruik. Het ultieme voorbeeld daarvan is de nul-op-de-meterwoning. Zo'n woning produceert net zoveel energie als de bewoners verbruiken, waardoor er geen energierekening overblijft.

Zonnepaneel

Betrouwbaar advies over isolatie of zonnepanelen?

Je buren hebben al een goed geïsoleerd huis of zonnepanelen en helpen je graag verder!

Zoek een SlimmeBuur & stel jouw vraag

Energiegebruik van een appartement

Omdat het type woning een grote impact heeft op het energiegebruik, gaan we daar wat dieper op in. De appartementsbewoner gebruikt gemiddeld het minste gas. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit ongeveer 770 m3 per jaar. 

Daarbij maakt het natuurlijk uit of de woning zich midden in een gebouw bevindt of bijvoorbeeld op de bovenste etage aan de zijkant. In het laatste geval is de woning minder ingebouwd en wordt deze minder goed warm gehouden door de omliggende woningen.

Energiegebruik van rijtjeswoningen

Een rijtjeswoning heeft meer buitenmuren dan de meeste appartementen en is groter. Daarom heeft dit type woning meer energie nodig. Wel maakt het uit of het gaat om een huis midden in het rijtje (een tussenwoning) of om een hoekwoning. Het gemiddelde gasverbruik voor een tussenwoning komt uit op 1.100 m3 per jaar, voor een hoekwoning is dat 1.320 m3.

Energiegebruik van twee-onder-een-kapwoningen

Twee-onder-een-kapwoningen zitten maar aan één zijde vast aan een buurwoning. Ze profiteren daardoor relatief weinig van het isolerende effect van het naastgelegen huis. Hetzelfde geldt voor hoekwoningen. Volgens het CBS verbruiken twee-onder-een-kapwoningen met 1.540 m3 toch nog een stuk meer gas dan de gemiddelde hoekwoning. 

Energiegebruik van vrijstaande woningen

De grootste energiegebruikers onder de woningen zijn de vrijstaande huizen. Deze hebben geen buurhuizen en moeten dus volledig zelf zorgen dat ze de warmte binnenhouden. Gemiddeld hebben ze 2.040 m3 gas per jaar nodig. Een kleinere vrijstaande woning, verbruikt minder energie dan een grote vrijstaande woning.

Energiebesparende maatregelen

In het algemeen geldt dat oudere woningen slechter geïsoleerd zijn dan nieuwbouwwoningen. Veel oudere huizen zijn echter later alsnog (deels) geïsoleerd waardoor ze misschien niet zo energiezuinig zijn als hun jongere broertjes en zusjes, maar wel een behoorlijke energiebesparing bereikten.

Is jouw woning al wat ouder en nog helemaal in de originele staat en wil je weten hoe je energie kunt besparen? Als je een energielabel laat vaststellen krijg je veel informatie die je goed kunt gebruiken om je woning te verbeteren. 

Isolatie

Voor appartementen speelt de Vereniging van Eigenaren (VvE) een belangrijke rol bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Voor overige woningen kun je als eigenaar zelf bepalen wat je wilt doen en wat niet. Isolatie is eigenlijk altijd één van de eerste dingen waar je naar kijkt als je energie wilt besparen.

Vooral bij oudere woningen zijn hier volop mogelijkheden voor, denk aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Extra isolerend glas is ook altijd beter dan gewoon dubbelglas of enkelglas.

Ook hier geldt weer dat het van het type woning afhangt welke maatregelen het meeste voordeel opleveren. 

Efficiënt verwarmen

Is de woning eenmaal voldoende geïsoleerd, dan is de volgende vraag hoe de verwarming zo efficiënt mogelijk kan werken. Nieuwere cv-ketels doen dit vaak al beter dan de varianten van vijftien jaar of ouder. Is de ketel aan vervanging toe, dan kun je ook een warmtepomp of een hybride warmtepomp overwegen. De laatste werkt samen met een 'ouderwetse' cv-ketel voor extra vermogen als het buiten erg koud is.

Het gebruik van een warmtepomp levert een behoorlijke vermindering van het gasverbruik op. De elektriciteitsrekening stijgt er echter wel flink door. Om dit te compenseren kun je zelf energie opwekken met zonnepanelen. Zo maak je elk type woning een stuk energiezuiniger.

HR glas