Duurzaam wonen steeds belangrijker

Duurzaam wonen is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden, zeker bij de verkoop van een huis. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction onder NVM leden. Maatregelen om een woning te verduurzamen, verhogen niet alleen de prijs van een woning maar zorgen er ook voor dat het huis sneller verkoopt zo stellen de makelaars. Misschien is de duurzaamheid van de woning ondertussen zelfs de belangrijkste troef geworden om een huis te verkopen.

Niet alleen voor de verkoop maar ook voor jezelf is het fijn om in een duurzaam huis te wonen. Daarnaast kun je flink besparen op je energierekening en gaat je woning langer mee. En last but not least: het is ook nog eens beter voor het klimaat.

Meer dan genoeg redenen dus om je te verdiepen in het verduurzamen van je woning en ermee aan de slag te gaan.

Duurzaam wonen
Isoleren

Een goed begin is het halve werk

Veel mensen kiezen ervoor de woning allereerst goed te isoleren, zo blijkt uit het onderzoek. Een slecht geïsoleerd huis heeft veel meer energie nodig om het te verwarmen. Uit het onderzoek blijkt verder dat maatregelen als zonnepanelen en vloerverwarming populair zijn, gevolgd door het gebruik van een warmtepomp, een zonneboiler en als laatste stadsverwarming.

Isolatie genoemd als belangrijkste middel om woning te verduurzamen

Goede woningisolatie wordt dus vaak genoemd als belangrijkste maatregelen om de woning te verduurzamen. Een van de belangrijkste isolatiemaatregelen die uit het onderzoek naar voren komt, vormt dakisolatie. Veel warmte gaat namelijk via het dak verloren. Daarna volgen spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Een huis isoleren kan op verschillende punten. Denk ook aan de kruipruimte, waardoor er veel warmte verloren gaat als deze niet is geïsoleerd. Raamisolatie, waarbij je voor een beter isolerende glaskwaliteit kiest, wordt ook vaak genoemd. In de meeste woningen zit ondertussen al wel dubbel glas. Maar als je kiest voor HR++glas, investeer je in een extra laagje die de warmte nog beter binnen houdt.

Het materiaal van de raamkozijnen kan eveneens veel verschil maken. Kijk dan niet alleen naar het materiaal, maar maak alle kieren en gaten ook goed dicht zodat de ramen tochtvrij zijn. Of kies daarnaast voor zware gordijnen die veel kou tegen houden. Lees hier hoe je energie bespaart met kozijnen

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen installeren kwam in het onderzoek ook naar voren als belangrijke maatregel om de woning te verduurzamen. Helaas zijn niet alle huizen geschikt om zonnepanelen op te installeren. Zo is het belangrijk dat het huis hoog genoeg is om zonlicht op te vangen, kleinere huizen zijn daardoor al wat minder geschikt.

De effectiviteit van zonnepanelen is ook hoger als de woning de juiste positie ten opzichte van de zon inneemt, daar kun je op letten als je een nieuwe woning koopt.

Zonnepanelen hebben een positief effect op je energierekening, maar de hoeveelheid energiekosten die je bespaart kunnen nog wel eens wisselen. Daarom is het belangrijk om meerdere middelen in te zetten om je huis duurzamer te maken.

Zonnepanelen

Rurale gebieden lopen voorop in verduurzaming woningen 

Verder lijkt het erop dat woningbezitters in de stad zich over het algemeen iets minder druk maken over het verduurzamen van hun woning dan eigenaren buiten de stedelijke gebieden. Dat er in de stad een lager percentage van woningen met zonnepanelen is, kan uiteraard ook te maken hebben met de ligging van de huizen.

Voor zonnepanelen is het namelijk belangrijk dat het huis een goede stand heeft ten opzichte van de zon. In de stad kan dat uiteraard net wat minder ideaal zijn dan daarbuiten. Gelukkig zijn er meer manieren dan alleen zonnepanelen om je woning te verduurzamen.

Aandachtspunten bij aankoop woning

Als je zelf een woning wilt kopen, is het handig om te letten op het energielabel. Ook kun je achterhalen welke maatregelen de vorige eigenaar nam om energie te besparen of op een groenere manier energie op te wekken. Let er ook op hoe het huis verwarmd wordt. Verwarming door middel van gas is tegenwoordig de minst aantrekkelijke manier van het verwarmen van een woning.

Een huis sneller verkopen

Als je je huis wilt verkopen, is het interessant om het zoveel mogelijk te verduurzamen voordat je het te koop zet. Over vijf jaar zijn de redenen om te verduurzamen naar verwachting nog belangrijker. Misschien is het dan wel één van de belangrijkste factoren geworden bij de aankoop en verkoop van een woning. Hierbij speelt het energielabel een steeds belangrijkere rol.

Foto van vrouw met kopje thee

Betrouwbaar advies over isolatie of zonnepanelen?

Je buren hebben al een goed geïsoleerd huis of zonnepanelen en helpen je graag verder!

Zoek een SlimmeBuur & stel jouw vraag

Subsidies om duurzaam wonen te bevorderen

Het is ook handig om meer informatie over mogelijke subsidies voor duurzaam wonen in te winnen. Veel gemeenten hebben speciale subsidies voor zonnepanelen en andere maatregelen om de woning te verduurzamen. Die zijn zeker de moeite waard en geven misschien net dat duwtje in de rug om zelf aan de slag te gaan. Bekijk hier welke subsidies er in jouw woonplaats zijn. 

Tips die tot meer energiebesparing leiden

Lees hier meer over wat je zelf kunt doen om energie te besparen.
 

Vind een SlimmeBuur!

En wil je liever met iemand contact hebben die al een aantal maatregelen doorvoerde om zijn of haar woning te verduurzamen bij jou in de buurt? Raadpleeg meteen een SlimmeBuur en kom meer te weten!