Onafhankelijk advies over energie besparen in Zwolle

Er zijn 27 SlimmeBuren in Zwolle met één of meer energiebesparende maatregelen. Ze kunnen je meer vertellen over de kosten, de besparing en de juiste uitvoerder.

Harry Prins

Zwolle
Hoekwoning/twee-onder-een-kap
Tussen 1983 en 1992
12 m²

Glas of kozijnen

Vloerisolatie

Zonnepanelen

gebouwd in 1984 met toen actuele isolatie qua vloer, muren, glas en dak

Aan de slag met energie besparen in Zwolle

De IJsselse stad Zwolle kent een lange bewonersgeschiedenis door de interessante ligging op de zandruggen (vroeger ‘suol’ genoemd), waar de naam ook vandaan komt. Al in de jonge steentijd werden deze zandruggen bewoond en ook in de eeuwen daarna bleken deze hoger gelegen gebieden goed bewoonbaar in een verder moerassig landschap. 

Vandaag de dag is Zwolle uitgegroeid tot een grote stad met bijna 130.000 inwoners en ruim 60.000 huishoudens. In Zwolle heeft 54% van de inwoners een eigen koopwoning met een gemiddelde WOZ waarde van €251.000 (in 2020).

De gemeente Zwolle wil vaart maken met de transitie naar een volledig energieneutrale stad in 2050 onder het motto Zwolle Geeft Je Energie. Op de website van de gemeente vind je alle informatie over de verschillende initiatieven, ambities, mogelijkheden en subsidies die er zijn. 

Energie initiatieven in diverse Zwolse wijken

In Zwolle zijn er al een aantal initiatieven die de stad helpen om de energietransitie te maken. De gemeente werkt samen met burgers, ondernemers en woningcorporaties om samen de specifieke issues per wijk te tackelen.

Proefwijk Berkum in Zwolle

Berkum is een wijk in Zwolle die zich tot doel heeft gesteld als eerste wijk geheel energieneutraal te zijn. Het is een pilot waarbij andere wijken nauwlettend in de gaten houden wat er gebeurt en wat de resultaten zijn. Inwoners, gemeente, provincie, netbeheerder en woningcorporatie stelden samen een plan op dat de wijk aardgasvrij moet maken. Meer informatie: www.berkumenergieneutraal.nl

Zwols Assendorp vergroent

De behoorlijk versteende jaren 30 wijk Assendorp in Zwolle besloot met elkaar en de gemeente samen te werken om de buurt te vergroenen en later zelf zoveel mogelijk te verduurzamen. De collectieve wijkaanpak resulteerde in meer groen, een zonnepanelenactie, een project voor vloerisolatie, autodeelconcepten en parkeren op afstand. Meer informatie: www.50tintengroenassendorp.nl

Zwolse binnenstad

De Zwolse binnenstad heeft een beschermd stadsgezicht en kent veel monumentale, oude panden. Een uitdaging als het gaat over energie verduurzamen, maar niet onmogelijk. De eerste initiatieven richtten zich op isolerende maatregelen, gezamenlijke inkoopacties en verdere energievraag-beperkende maatregelen. Meer informatie: www.binnenstadduurzaam.nl

Lokaal energie opwekken

De coöperatie Blauwvinger Energie richt zich op energiebesparende maatregelen en het opwekken van energie op eigen gebouwen en terreinen. Het duurzaam opwekken van energie is een van de speerpunten van deze coöperatie. Een mooi voorbeeld van een dergelijk initiatief is Zonnepark Bomhofsplas. Meer informatie: www.blauwvingerenergie.nl

Zwols vrijwilligersinitiatief Het Groene Zuiden

Het Groene Zuiden werd opgericht door inwoners van Zwolle-Zuid die hun opgedane kennis en ervaring graag met anderen wilden delen om zo van elkaar te kunnen leren. Inwoners helpen elkaar te verduurzamen en energie te besparen, maar willen ook graag iets voor het klimaat doen.

Advies van een SlimmeBuur in Zwolle?

Woon je ook in één van de 16 wijken in Zwolle zoals Holtenbroek, Diezerpoort, Westenholte, Wipstrik, de Binnenstad, Stadshagen of Vechtlanden? En wil je energie besparen advies van één van jouw Zwolse buren?

Bekijk dan welke Zwolse buren jou kunnen adviseren over energie besparen, isolatie of zonnepanelen!

Meer steden in de provincie Overijssel: Deventer, Enschede